Jan-Bart De Muelenaere (°29/09/1980 – Roeselare) is een Vlaams humorist, scenarist en schrijver voor radio en televisie vanuit uitvalsbasis Ieper. Hij behoort tot een van de meest opvallende opkomende comedy-talenten en is de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een van Vlaanderens meest gevraagde comedy en impro MC’s.

Zijn debuutoptreden in 2007 te Leffinge bleef niet onopgemerkt en hij werd al snel ingelijfd bij theaterbureau 123 Comedy Club. Sinds de zomer van 2008 maakt hij ook deel uit van het improvisatietheatergezelschap De Nonsens Alliantie (DNA) en daarnaast is hij – samen met Geert Willems (Onvoorziene Omstandigheden) – de vaste MC (Master of Ceremony) voor Improcessie. Sedert eind 2008 werkt hij samen met en wordt hij gecoacht door Sven Eeckman.

Impro 'Apekool' met Improcessie, Caque, Diepmassief... in De Kopergietery, Gent

Jan-Bart De Muelenaere met Impro ‘Apekool’

Palmares

Met zijn zesde optreden behaalde Jan-Bart de overwinning op de West-Vlaamse Comedy Cup 2007 te Brugge. Nauwelijks een maand later mocht hij ook de persprijs van de Nationale Comedy Cup 2007 te Nieuwenrode/Meise in ontvangst nemen.

Sindsdien speelde hij al op de Paulusfeesten, de Gentse Feesten, Kokopelli, Comedy Festival Geel, Labadoux, Festival Dranouter, … en in verschillende culturele centra. Verder verzorgde hij reeds het voorprogramma van en/of speelde hij reeds samen met ondermeer Bert Gabriëls, Youssef El Mousaoui, Bert Kruismans, Veerle Malschaert, David Galle, Steven Mahieu, Arnout Van den Bossche, Jeroen Leenders, Filip “Ygor” Haeyaert, Jeron Dewulf, Piet De Praitere, Piv Huvluv, Seppe ToremansWilliam Boeva, Han solo, Philippe Geubels, Wim Helsen en Gunter Lamoot.

Jan-Bart De Muelenaere Comedy Café Cultuur Centrum

Jan-Bart comedian tijdens Comedy Café. ©CC De Herbakker

Radio en televisie

Jan-Bart speelde een kleine gastrol tijdens een sketch uit het eerste seizoen van ‘Zonde van de Zendtijd’ op canvas en als stand-up comedian in het eerste seizoen van ‘De Ridder’ op één. Als comedian/improvisator was hij tevens aan het werk te zien tijdens een aflevering van ‘Ook getest op mensen’ op één.

Verder maakte hij van 2007 tot 2011 deel uit van het schrijversteam voor het radioprogramma ‘De Raadkamer’ op Radio 2 en schreef hij daarna ook mee voor het nieuwe Radio 2-programma ‘BRT2’. In 2010 verzorgde hij de publieksopwarming voor de opnames van het radio-programma ‘JOEkes Live’ op JOE fm, en maakte Jan-Bart ook deel uit van het ‘JOEkes Live’-panel. Verder was hij op 14 februari 2011 te horen tijdens de Valentijnspecial op Radio Nostalgie, waar hij live puntdichten schreef op verzoek. Voor MNM bedacht hij het programma ‘MNM goes Comedy’ op 31 maart 2011, waarvoor hij ook de eindredactie verzorgde.

Jan-Bart De Muelenaere JOEkes Live op JOEfm

Jan-Bart als panellid JOEkes Live. ©JOEfm

Daarnaast schreef hij achter de schermen mee aan Koeken Troef!-productie ‘De Kazakkendraaiers’ op één. Hij brainstormde en schreef mee aan Dedsit-productie ‘Tegen de Sterren op’ voor VTM. Ook voor het Dedsit-programma ‘Familieraad’ schreef Jan-Bart mee aan de sketches. Als freelance redacteur werkte hij mee aan het Woestijnvis-programma ‘De Slimste Mens ter Wereld’, ‘Het Spiegelpaleis’ van De Filistijnen, ‘De 12de Man’ van deMensen, ‘Lijst Debecker’ voor Canvas, ‘De Vetste Vakantie’ voor VTM en ‘Vroeger of Later’ van productiehuis De TV-Makers. Voor laatst genoemde ging hij in 2013 voltijds aan de slag als vast redactielid. Na een aantal afleveringen van ‘Extra Time’ verzorgde hij afwisselend met Joost Van Hyfte de publieksopwarming voor de WK en EK-programma’s ‘FIFA WK magazine’ en ‘Diabo’ op Canvas. Hij warmde ondertussen ook het publiek op voor oa. ‘De Canvascrack’, ‘Beste Kijkers’, ‘The Voice’, ‘Gert Late Night’, ‘Gert Last Year’, ‘De Zevende Dag’, ‘Play Sports: Studio Live’, ‘Kick-off’ en ‘Is Er Een Dokter In De Zaal’.

Jan-Bart De Muelenaere Publieksopwarmer WK2014 Diabo op Canvas

Jan-Bart als publieksopwarmer WK2014 & Diabo op Canvas. ©Sara Opsomer

Gameredacteur

Vanaf april 2009 was hij gedurende een jaar lang wekelijks als game-reviewer te horen tijdens het laatavondradioprogramma ‘De Cock Late Night’ op MNM en in diezelfde hoedanigheid was hij als Eurogamer-afgevaardigde ook al aan het werk te zien in ‘Gametown’ op TMF. In 2011, 2012 en 2013 stond hij voor EuroGamer, Gametown en MNM verder ook in voor de verslaggeving van de laatste gamenieuwtjes vanop de gamebeurs ‘E3’ in Los Angeles, US. Van 2013 tot 2015 was hij vast humoristisch columnist voor Officieel PlayStation Magazine (Sanoma).

Jan-Bart De Muelenaere Gametown Eurogamer TMF

Jan-Bart als redacteur op Gametown. © TMF

Column Playstation Magazine - Jan-Bart De Muelenaere

Column van Jan-Bart De Muelenaere voor OPM